torstai 4. helmikuuta 2016

Laventelista makua leivonnaisiin

The humming bird bakeryn Leivonnaisia herkkusuille on yksi suosikki kirjoistani ja tarjoaa mahtavia reseptejä amerikkalaisille leivoksille. Eräs suosikeistani on hieman erikoinen, mutta maistuva leivos, Laventelikuppikakut saavat makunsa kuivatuista laventelinkukista, joita saa esimerkiksi Lifestä. Kuppikakun maku saa erikoista raikkautta, kun voikreemimäinen kuorrute maustetaan laventelilla.

Seuraavana päivänä tahdoin kokeilla laventelia myös macarons-leivoksiin. Macaronsit voi täyttää lähes millä vain ja kuppikakuissa käyttämäni kuorrute sopi niihin mainiosti. Kuorrutetta voi käyttää myös muissa leivoksissa tai vaikka kakun kuorruttamiseen. Laventelimaista väriä voi hakea sekoittamalla punaista ja sinistä elintarvikeväriä varovasti kokeillen.

Laventelinmakuiset kuppikakut

1,2 dl täysmaitoa
3 rkl kuivattuja laventelinkukkia
1,8 dl vehnäjauhoja
1,6 dl sokeria
1,5 tl leivinjauhetta
40 g voita huoneenlämpöisenä

Mittaa maito kannuun ja lisää kuivatut laventelinkukat. Peitä kannu kannella ja nosta jääkaappiin pariksi tunniksi tai mielellään yöksi. 

Kuumenna uuni 170-asteiseksi. 

Mittaa jauhot, sokeri, leivinjauhe ja voi monitoimikoneeseen ja vatkaa hiljaisella teholla, kunnes seos on murumaista ja ainekset ovat yhdistyneet.

Siivilöi laventelimaito ja kaada se hitaasti jauhoseokseen. Vatkaa hyvin, niin että kaikki ainekset ovat sekoittuneet kunnolla. Lisää muna ja vatkaa hyvin. Ota sekoittumattomat ainekset taikinakaipimella kulhon reunoilta mukaan taikinaan. 

Lusikoi taikina paperivuokiin niin, että vuokiin jää kolmannes tyhjää. Paista kakkuja uunissa 20-25 minuuttia. Anna kuppikakkujen jäähtyä kunnolla ennen kuorruttamista.

Laventelikuorrute

0,25 dl täysmaitoa
1tl kuivattuja laventelinkukkia
250g  (n. 4 dl) tomusokeria
 80g voita huoneenlämpöisenä
Elintarvikeväriä

Vatkaa keskenään tomusokeri, voi ja elintarvikeväri monitoimikoneessa, niin että ainekset sekoittuvat. Käännä nopeus hiljaiselle. Siivilöi laventelimaito ja kaada se hitaasti seokseen. Kun maito on kokonaan sekoittunut, käännä nopeus suurelle. Vatkaa vähintään 5 min eli kunnes kuorrute on vaaleaa ja kuohkeaa,

Macaronsit tein VALION OHJEELLA ja kuorrutin laventelikuorrutteella.
 Muutamalla pienellä vinkillä onnistut todennäköisesti paremmin:

1. Taikinaa ei saa vatkata liikaa eikä liian vähän, että rakenne onnistuu.
2. Kun pohjat ovat pursotettu pellille, paukuta peltiä niin että ilmakuplat poistuvat.
3. Anna levätä pellillä n. 20 min ennen paistamista, että ''jalka'' muodostuu leivokselle.


2 kommenttia: